Комбікорми АГРОКОРМ™

 Цікаві факти про соняшник

Цікаві факти про соняшник

Соняшник 🌻 (Heliantus annuus L.) – одна з найцінніших сільськогосподарських культур. Це основна олійна культура в нашій країні. На його частку припадає близько 70% площ посіву всіх олійних культур.
Найцікавіші факти про соняшник👇
🌻 В Центральній Америці соняшник почали вирощувати більше 2 тисяч років тому, його використовували для виробництва продуктів харчування, ліків, барвників і олії. Згодом він з’явився і в іншому світі, завдяки іспанським конкістадорам на початку XVI століття.
🌻 Найвищий у світі соняшник був офіційно зареєстрований у 2009 році. Рослина висотою більше 8 метрів була вирощена Гансом-Петером Шиффером в Німеччині.
🌻 Соняшник не тільки виглядає як Сонце, але і потребує великої кількості сонячних променів. Соняшник росте швидше, якщо він отримує принаймні вісім годин сонячного світла на день.
🌻 Не всі соняшники жовті. У всьому світі існує понад 60 різновидів соняшника і багато культивованих декоративних сортів, деякі з них мають червонуваті пелюстки або відтінки коричневого і оранжевого кольорів.
🌻 Наша країна є найбільшим у світі експортером соняшникової олії (приблизно 40% світового експорту), в Україні виробляється приблизно 20% соняшникової олії світу. Крім того, Україна бже багато років є найбільшим виробником соняшникового насіння.
🌻 Соняшники можуть видаляти токсини з забрудненого ґрунту, такі як свинець, миш’як, уран, тощо. Оскільки вони є природними дезактиваторами ґрунту. Соняшники навіть використовувалися для очищення ґрунту в тих місцях, де сталися одні з найбільших у світі екологічних катастроф, наприклад – Чорнобиль (Україна, 1986 рік) і Фукусіма (Японія, 2011 рік).
🌻 У 2012 році американський астронавт Дон Петтіт доставив насіння соняшника на Міжнародну космічну станцію для вивчення процесу озеленення рослин.
🌻 Соняшники приваблюють бджіл, роблячи їх посадку дуже корисною в тих районах, де сильно розвинене бджільництво.
🌻 Соняшникова олія надзвичайно багата кальцієм і залізом, а також вітамінами А і D. Це продукт рослинного походження, а тому не може містити холестирину. Але, що цікаво, багато виробників у рекламних цілях спеціально акцентують увагу на його відсутності.
🌻 До слова, латинська назва соняшника (Helianthus) перекладається як «сонячна квітка». І це зовсім не випадковість! Адже люди помітили, що ці рослини постійно повернуті у напрямку до Сонця (про що вже було сказано вище). Вчені називають цю особливість «геліотропність». Але і це не спроста, в тканинах соняшника міститься фітогормон ауксин, який стимулює ріст і розвиток рослини за рахунок сонячного освітлення.