Комбікорми АГРОКОРМ™

 ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЖИТО

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЖИТО

Жито — це культура, яка вирощується людиною для отримання зерна на харчові та кормові цілі.🌾🌾🌾
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЖИТО:
1. Зерно жита використовується для виготовлення певних сортів хліба (український хліб має 20-80% житнього борошна), пива, віскі, горілки та інших продуктів, також часом споживається в їжу цільне зерно, приготовлене у вигляді каші.
2. Цей хлібний злак неперевершений по холодо- та морозостійкості, більш витривалий до посухи серед зернових колосових культур, невибагливий до грунтів.
3. Житній хліб має високі смакові якості і за багатьма показниками не поступається пшеничному. Споживання житнього хліба сприяє виведенню з організму солей важких металів, запобігає розвитку карієсу зубів, хворобам серця, відвар з житніх висівок застосовують при захворюванні дихальних шляхів. Незамінний дієтичний продукт для осіб з надлишковою вагою та з проявами цукрового діабету.
4. Велика цінність озимого жита як кормової рослини, що дає перший ранній високоякісний зелений корм. Зелена маса жита успішно використовується для приготування сінної муки і раннього силосу, сінажу та сіна.
5. Озиме жито в нашій країні є другою важливою після пшениці культурою. Продовольча цінність його визначається значним вмістом в зерні повноцінних білків (12,8 %) та вуглеводів (69,1%), дуже важливих вітамінів (А, В1 В2, В3, В6, РР, С), висока калорійність (1 кг житнього хліба забезпечує людину 2481,2 ккал), наявність ненасичених жирних кислот, що здатні розчиняти холестерин в кровоносній системі людини.
6. Як культура озиме жито формувалося на території Ірану, Туреччини та Закавказзя. На території СНД озиме жито вперше почали вирощувати в Україні у другому—першому тисячоліттях до н.е.