ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ОЗИМІ ПОСІВИ ПШЕНИЦІ ВІД ЯРИХ?
Найдавніша і найпоширеніша сільськогосподарська культура на нашій планеті – пшениця . З борошна печуть хліб, виробляють макаронні, алкогольні та кондитерські вироби, використовують як корм для тварин.
Пшениця має всілякі різновиди і налічує тисячі сортів. За періодом вегетації рослин виділяють 2 основні види: озима та яра пшениця.
У чому ж відмінність
Терміни вегетації рослин. У озимих більш тривалий та в середньому триває 280 днів, ніж у ярих– 100 днів.
Дата посівних заходів. Перший вид сіють з кінця літа до кінця осені, другий – з середини до кінця весни в залежності від кліматичної зони.
Вимоги до ґрунтів. Озимі сорти більш вимогливі до ґрунту, гірше переносять посуху. Разом з цим вони не такі чутливі до надлишку вологи, як ярі. Озимі вирощують на багатих фосфором, калієм та азотом ґрунтах.
Вплив погодних факторів. Ярі сорти більш чутливі до погоди та температурних коливань. При сильному зниженні можуть замерзнути. Озимі сорти під снігом витримують мороз до -25 градусів, без снігового покриву — до -17.
Призначення. Озимі сорти мають не найкращі хлібопекарські якості, з такої пшениці виробляють борошно загального призначення, а тверді сорти переробляють. З ярої пшениці зазвичай роблять крупу, виробляють макаронні вироби. Такі сорти мають чудові хлібопекарські якості, з них виходить пористий та смачний хліб.
Врожайність. Озимі посіви дають більший урожай, ніж ярі. Показники варіюються залежно від технологій землеробства та погоди, у середньому це близько 3-6 тонн з гектара. На деяких полях урожай сягає 7 т/га. Це головна перевага зимового вирощування.
Посів ярої пшениці у Волинській області – на завершальному етапі, засіяно 97% до намірів посіву.