У чому ж відмінність
![👇](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4f/1/16/1f447.png)
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Терміни вегетації рослин. У озимих більш тривалий та в середньому триває 280 днів, ніж у ярих– 100 днів.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Дата посівних заходів. Перший вид сіють з кінця літа до кінця осені, другий – з середини до кінця весни в залежності від кліматичної зони.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Вимоги до ґрунтів. Озимі сорти більш вимогливі до ґрунту, гірше переносять посуху. Разом з цим вони не такі чутливі до надлишку вологи, як ярі. Озимі вирощують на багатих фосфором, калієм та азотом ґрунтах.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Вплив погодних факторів. Ярі сорти більш чутливі до погоди та температурних коливань. При сильному зниженні можуть замерзнути. Озимі сорти під снігом витримують мороз до -25 градусів, без снігового покриву — до -17.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Призначення. Озимі сорти мають не найкращі хлібопекарські якості, з такої пшениці виробляють борошно загального призначення, а тверді сорти переробляють. З ярої пшениці зазвичай роблять крупу, виробляють макаронні вироби. Такі сорти мають чудові хлібопекарські якості, з них виходить пористий та смачний хліб.
![✅](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t33/1/16/2705.png)
Врожайність. Озимі посіви дають більший урожай, ніж ярі. Показники варіюються залежно від технологій землеробства та погоди, у середньому це близько 3-6 тонн з гектара. На деяких полях урожай сягає 7 т/га. Це головна перевага зимового вирощування.