Селекціонери з Волині створили новий, унікальний сорт білого люпину, який може замінити сою
Селекціонери з Волині створили новий, унікальний сорт білого люпину, який може замінити сою.
Його незвичайність полягає в тому, що він є безалкалоїдним, тобто може використовуватись в харчовій промисловості.
Про це, розповіла Оксана Пузняк, заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України.
Зазначається, що новий сорт є нетрансгенним, — нешкідливим ні для людей, ні для тварин. Наразі він був переданий на державне випробування.
«Побачимо, як він спрацює в Україні і які дасть показники. Сподіваємося, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою в харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за неї», — розповідає Оксана Пузняк.
Також, пані Оксана наголошує, що волинська дослідна станція є автором жовтих сортів люпину, який останнім часом є досить популярним і вирощується на експорт, де використовується як соя у харчовій промисловості.