Комбікорми АГРОКОРМ™

 Помилки і ризики переходу на альтернативне паливо — розповідають елеватористи

Помилки і ризики переходу на альтернативне паливо — розповідають елеватористи

Про які помилки і ризики переходу на альтернативне паливо кажуть практики?

Перехід елеватора на альтернативне паливо не буває ідеальним. Практики розповіли про проблеми, з якими зіткнулися при використанні альтернативи на елеваторі, про труднощі, які можуть виникнути, і як з цим усім справлятися. Досвідом ділилися на форумі «Власний елеватор».

Вибір і встановлення теплогенератора

Перше, на що звертає увагу колег заступник директора зі зберігання та переробки зерна компанії «Західний Буг» Микола Бевз — це правильний підбір потужності теплогенератора та його розташування на території. Помилка з розташуванням генератора відносно зерносушарки може «з’їсти» до 25% потужності сушіння.

Як розповів керівник, на елеваторах постало завдання економити паливо, тому  на «Сокальському елеваторі» компанії «Західний Буг» в минулому сезоні перевели зерносушарку Bonfanti на альтернативне паливо — на пелету з соняшникового лушпиння.

«Якщо подивитися по кукурудзі, то ми хотіли додатково прийняти 700 тонн, кукурудзи, і знімати із зерна близько 10 т*% вологи. Власне, з розрахунку на це терміново поставили котел для твердого палива, тому що стало зрозуміло, яка ситуація на ринку буде з газом. Газовий пальник законсервували», — розповів Микола Бевз.

За словами керівника, на нову зерносушарку Bonfanti 8000 поставили теплогенератор потужністю 8 МВт. Проте після запуску стало зрозуміло, що сушарка не «витягує» необхідні параметри роботи на такій потужності котла, і компанія майже відразу поставила сильніший котел на 9 МВт.

«Як тільки ми замінили котел на більш потужний, ситуація відразу змінилася, фактично котел почав працювати в нормальному режимі. Перестало обвалюватися футерування в теплогенераторі, ми припинили робити часті зупинки», — каже Микола Бевз.

Керівник звертає увагу, що при підборі теплогенераторів у елеватористів, як правило, немає технічних спеціалістів достатньо високого рівня, які б могли проаналізувати й перевірити правильний вибір потужності обладнання. Але саме на етапі підбору важливе техніко-економічне обґрунтування потужності теплогенератора. Воно необхідне для розуміння того, чи розрахунки, які закладаються для подальшої роботи, дійсно виправдаються, і чи варто вкладати кошти в обладнання.

Паливні плети з різних матеріалів. Фото ілюстративне
Паливні плети з різних матеріалів. Фото ілюстративне

Наступний важливий момент — підбір місця для теплогенератора відносно зерносушарки. За словами Миколи Бевза, на елеваторі через особливості розміщення існуючого обладнання не дуже вдало встановили теплогенератор, оскільки теплові рукави із котла  йдуть до зерносушарки не по прямій, а з поворотом. Як виявилося, подібні кути на шляху теплового агента до сушарки забирають до 20-25% її ефективності.

Керівник каже, що через ці фактори зерносушарка не може вийти на стовідсоткову потужність і при цьому використовується більше палива, ніж потрібно.

За словами Миколи Бевза, потужність зерносушарки  на альтернативному паливі  може відповідати  заявленою виробником тільки в тому випадку, коли сушарка має виконання під біопаливо. Сушарки, які створені для роботи на природному газі й мають рекуперацію, втрачають до 30% продуктивності. На елеваторі «Західного Бугу» сподіваються наступного року переробити або купити іншу сушарку без рекуперації, щоб порівняти показники сушіння зерна відносно цього фактору.

Також цікаво: Енергетична криза — як ціни на енергоносії вплинули на елеватористів, виробників обладнання та борошномелів 

Оптимізація роботи з паливом — рухома підлога

Теплогенератору треба забезпечувати безперебійне постачання паливом: або залучати додаткові людські ресурси, або автоматизувати подачу без залучення працівників. На елеваторі ТзОВ «Агротехніка» в с. Чаруків на Волині пішли шляхом автоматизації.

Елеватор ТзОВ «Агротехніка» в с. Чаруків на Волині
Елеватор ТзОВ «Агротехніка» в с. Чаруків на Волині

Як розповів начальник елеваторного господарства ТзОВ «Агротехніка» Андрій Глубіцький, альтернативним паливом на елеваторі почали користуватися від початку роботи підприємства, оскільки газова інфраструктура знаходиться надто далеко. Спочатку користувалися соломою як паливом, а у 2019 році на елеваторі встановили сушарку Bonfanti й теплогенератор на 6 МВт. Обладнання ставили з умовою, що зерносушарка працюватиме на щепі — технологічній трісці, яку виготовляють в групі компаній. Подачу палива автоматизували.

«Щоб не залучати багато людей для безперебійної подачі щепи на елеваторі побудували так звану рухому підлогу. З її допомогою щепа автоматично подається в теплогенератор. Не потрібно зайвих робочих рук. У випадку недостатньої кількості технологічної тріски в бункері автоматично вмикається рухома підлога, і транспортерами подається щепа в приймальний бункер, звідти — таким самим механізмом в теплогенератор», — розповів Андрій Глубіцький.

Як розповів спеціаліст, транспортер рухомої підлоги складається з двох частин: один підіймає щепу з ями об’ємом 90 кубів, де зберігається паливо, другий доставляє її в приймальний бункер.

За словами Андрія Глубіцького, технологія рухомої підлоги ефективна, проте є свої нюанси в роботі саме зі щепою. Фракція тріски не завжди стабільна, і великі шматки деревини можуть заклинювати шнеки в приймальному бункері. Тоді в теплогенератор подається менше палива і падає температура. Тому завдання оператора — завжди звертати увагу на цей аспект роботи.

Деревна тріска, щепа — затребуване альтернативне паливо. Фото ілюстративне
Деревна тріска, щепа — затребуване альтернативне паливо. Фото ілюстративне

На елеваторі «Агротехніка» цього року користуються щепою з сосни. У матеріалу хороша сипучість, але це залежить також від вологості.

«Фракція приблизно 25-35 мм, це дуже зручно і щепа не заклинюється в шнеках і добре просипається. Якщо сосна суха — це простіше, тоді сипучість набагато краща. Якщо щепа волога, вона починає «зависати», відповідно, в приймальному бункері утворюються пусті отвори, температура в котлі падає», — каже Андрій Глубіцький.

За словами керівника, протягом трьох сезонів сушіння кукурудзи на елеваторі так і не змогли вивести зерносушарку на необхідні показники продуктивності, обладнання працює на 2/3 від своєї ефективності. Щоб зменшити вплив людського фактора на роботу теплогенератора, а саме — підтримання стабільної температури — на елеваторі планують вдосконалити систему: встановити звуковий сигнал, який би реагував на падіння температури. Це дозволить оперативно впливати на продуктивність зерносушарки.

На елеваторі «Західний Буг» також хочуть вдосконалити процес контролю витрат пелети. Ідея така: поставити в приймальному бункері тензодатчики, які визначають рівень палива і сигналізують про потребу в ньому. Як відзначив Микола Бевз, подібно вдосконалення дуже потрібне, бо склад із пелетою знаходиться далеко від теплогенератора, і доставлення палива займає певний час.

Нюанси роботи з щепою і пелетами

На елеваторі «Агротехніка» експериментували з різними видами твердого палива: використовували пелету із соняшника, із сосни, енергетичну вербу.

За словами Андрія Глубіцького, соняшникові пелети добре себе зарекомендували через стабільність горіння. А от пелети із сосни «буксували» роботу: експерт каже, що на такому паливі потрібно дуже часто чистити теплогенератор через високу зольність матеріалу.

«Спробували в цьому році сушити зерно на енергетичній вербі. Є така верба, що дуже швидко росте. Вона теж досить ефективна. Плюс її в тому, що щепа з неї суха і дуже сипуча. Мінус — вона тонка, оскільки це м’яка порода дерев, то дуже швидко згоряє. Експеримент показав, що на зняття 1 т/% вологи з кукурудзи йде 3 кг енергетичної верби. Для порівняння: тріски з сосни на 1 т/% вологи потрібно 2,5 кг», — розповів Андрій Глубіцький.

Щепа з енергетичної верби. Фото: Kurkul.com
Щепа з енергетичної верби. Фото: Kurkul.com

Ще один важливий момент: у будь-якого палива є постачальники, і вони теж впливають на стабільність роботи елеватора. Без надійного постачальника, готового привезти на елеватор пелету або  щепу в будь-який час доби, безперебійного сушіння зерна не вийде.

Увага: пожежна небезпека

Після встановлення теплогенератора на елеваторі потрібно дбати про всебічне навчання персоналу, наголошує Микола Бевз. Навчання мають проводити постачальники обладнання, і воно має стосуватися кожної стадії роботи: як сушарка зав’язана в технологічний процес, як вона має працювати з теплогенератором, які є аварійні режими і т. д.

Приклад із практики: може виникнути ситуація, коли в приймальному бункері генератора забивається отвір, яким паливо потрапляє в котел. Це підвищує ризики пожежі.

«В отворі утворюється гірка, як магма, і пелета вже не засипається в котел. В такому випадку може бути викидання обвуглених шматків або іскор у зворотний бік, і їх потім вітер «крутить» біля котла. Тому важливо, щоб персонал завжди був про це проінформований, проінструктований, і дисциплінований в плані виконання своєї роботи», —  говорить Микола Бевз.

Всупереч всім труднощам, з якими зіткнулися елеватористи, переваги альтернативи на зерносховищі очевидні: незалежність від ціни та наявності природного газу. Так, використовуючи деревну щепу на елеваторі ТзОВ «Агротехніка» витрати при знятті 1 т/% вологи кукурудзи приблизно на 30 % менше, аніж на пелеті.

Тому підсумуємо все, що рекомендують практики для якісного сушіння зерна на альтернативному паливі:

  • впевніться у правильному виборі потужності котла і в грамотному його розміщенні на території елеватора,
  • автоматизуйте подачу палива в теплогенератор,
  • знайдіть надійного постачальника палива,
  • при роботі з пелетами мінімізуйте кількість завантажень і вивантажень палива, щоб не порушувати структуру пелет,
  • приділіть необхідну увагу навчанню персоналу,
  • мінімізуйте ризики пожежі через роботу теплогенератора.

Джерело https://elevatorist.com/blog/read/758-pomilki-i-riziki-pri-perehodi-na-alternativne-palivo–rozpovidayut-elevatoristi?fbclid=IwAR0djOsPvqMy5AcBZg-RKEK0q3EtZ6DvCvJwsIOfPBzIkFCBTkoXkbn_-5w