Головна зернова культура України – пшениця
Найпоширенішою зерновою культурою в Україні є озима пшениця 🌾, посіви якої займають, залежно від року, 6,4— 7,3 млн га землі. До 90 % площ її зосереджені у степовій і лісостеповій зонах і лише близько 10 % — у поліській.
✅ З пшениці 🌾 виготовляють цінний та культовий продукт для українців – хліб, тому народногосподарське значення зернової важко недооцінити. Якість хлібобулочних виробів визначає склад зернини. Серед інших зернових озима пшениця містить найвищий показник білка, який досягає до 15% залежно від технології виробництва та сорту. Крім того, зерно багате на вуглеводи та інші важливі мікроелементи.
📌Озима пшениця 🌾сорти – тверді й м’які, їх головна різниця в рівні твердості. Крім того, різняться за вмістом крохмалю та білка.
📌А за якісними ознаками визначають класність пшениці 🌾. Так, визнано шість класів:
🌾перші три класи (1, 2, 3) – зерно для продовольства групи А;
🌾наступні два (4 і 5) – зерно для макаронних виробів, непродовольчих потреб групи Б;
🌾останній клас (6) – зерно для годування худоби – фураж.
Класифікація якісних показників пшениці в різних країнах різниться. Загальновизнаних стандартів у світі не існує.
Поширюйте допис на свою сторінку і ми підготуємо ще більше цікавих тем.🤗